Už víme jak na to
Sestavili jsme ekotým, prozkoumali školu, vybrali, co chceme zlepšit v tématu Jídlo, kterému se letos věnujeme a začali plánovat. S dětmi a členy i členkami ekotýmu jsme vymysleli pár vychytávek, jak to udělat, abychom byli zodpovědnějšími strávníky a stanovili si cíle, které chceme naplnit. K jednomu z cílů jsem se inspirovala osobní zkušeností z jedné školní jídelny, kde jsem byla obědvat jako účastnice konference. Paní kuchařka mi přes mé protesty nabrala obří porci, a i když jsem se snažila, půlku porce jsem nesnědla a jídlo se vyhodilo. Takové plýtvání, tolik práce vniveč. Uvědomila jsem si, jak je dobře, že si u nás ve školce mohou děti pod dohledem dospělých, nabírat jídlo samy. Přesto na talířích občas něco zůstává. Zkusíme tedy nějaký čas zbytky z talířů vážit, abychom si uvědomili svou odpovědnost a naplňovali pravidlo z ekokodexu k tématu Jídlo, které jsme si vytvořili: „Co si nabereme, to sníme“. Třída, která zbytků z talířů vyprodukuje nejméně, může navrhnout jídlo, které si s dětmi připravíme. Chceme děti motivovat i k ochutnávání jídla, které neznají nebo mají obavy jej ochutnat a tak budou emotikony označovat, jak jim jídlo chutná. Zkrátka nemůžete hodnotit něco, co neochutnáte a moci něčemu přiřadit smajlíka, je pro děti velkou motivací. Chystáme i karneval zodpovědných strávníků. O tom, jak probíhal, se dozvíte příště. Plány máme, víme jak na to a jsme zvědaví na výsledky.
Jana Bartošová
Dětský ekotým u nástěnky s výstupem průzkumu a plánu k témau Jídlo
Nikolka si jako členka ekotýmu vybrala úkol, který bude plnit