Karneval zodpovědných strávníků
Masopust neboli karneval, je obdobím bujaré zábavy spojené s maskami a dopřávání si hojnosti v jídle. A protože se letos v Čeladenské berušce zabýváme jídlem v projektu Menu pro změnu, nemohlo tomu být jinak, než že jsme karneval tematicky motivovali touto naší každodenní potřebou a radostí. Pokud už jste nějakou masopustní veselici chystali, víte, že tomu předcházejí nemalé kuchařské přípravy, které probíhaly i v mateřské škole. V hlasování o to, co dobrého děti uvaří na karneval, vyhrál dort a sušenky. Děti si tak prožily nejen vaření, ale vše co k tomu patří, jako výběr receptu, kreslení nákupního seznamu či postupu vaření, prozkoumávání zásob potřebných ingrediencí, či nákup potravin. To vše v doprovodu otázek, které děti přiměly se zamýšlet nad tím, co jíme, z čeho je to vyrobeno či vypěstováno a kde, kolik toho uvaříme, kde nakoupíme, nebo co uděláme s odpady vzniklými po vaření. O čem jsme si s dětmi povídali, si mohli návštěvníci karnevalu prohlédnout, i přečíst spolu s ochutnávkou připravených dobrot. A kdo že letos přišel? Spousta kuchařů a kuchařinek, prodavačky, myšičky co vařily kašičku v zeleném rendlíčku, číšníci, servírky, perníčci, nějaké to ovoce, dokonce sushi, ryba, pan popelář odvážející bio odpad, nebo dráček, co si určitě pochutnával na bio princeznách.