Jak jsme si vypěstovali hranolky
Mají je v každém supermarketu, ale odkud se tam vzaly? A jak vlastně vznikají? Rozhodli jsme se na to s dětmi přijít. Takže jsme začali úplně od začátku a koupili sadbové brambory. Ty jsme v loňském školním roce zasadili do brambořiště a zalévali. Pak jsme si museli dlouho počkat, až do letošního školního roku. Vykopání brambor byla událost, která děti neskutečně bavila a nadšení, že se úroda vydařila, bylo opravdu zjevné. Brambory jsme pečlivě umyli a největší úskalí teprve přišlo. Oškrábat bramboru je opravdu velmi náročné a tak se jen ozývalo „To nejde, paní učitelko, to fakt nejde.“ Děti vysekly velkou poklonu všem paním kuchařkám z jídelny, protože připravit brambory na oběd pro celou školku musí být strašlivá práce. Nakrájení na požadovaný tvar už bylo jednodušší, upečení v troubě ještě jednodušší a úplně nejjednodušší a nejrychlejší bylo to dílo sníst. Po všech hranolkách se doslova zaprášilo. A tak už víme, že hranolky nerostou na stromě hranolkovníku, ale od zasazení po talíř je to dlouhá cesta.
Eva Wojnarová
Při kopání brambor si člověk opravdu zašpiní ruce
Viktorka s úrodou brambor
Jůlinka, Jáchym, Lili a Filípek zpracovávají brambory na hranolky.
Kontroloři jakosti Valentýnka, Jáchymek a Filípek
Konečně.... a byly výborné.